AMENDA DE 10.000 de lei pentru cei care ocupa locurile de parcare destinate femeilor gravide, persoanelor insotite de minori cu varsta pana in 5 ani

AMENDA DE 10.000 de lei pentru cei care ocupa locurile de parcare destinate femeilor gravide, persoanelor insotite de minori cu varsta pana in 5 ani,

A fost publicată în Monitorul Oficial al Romaniei Legea nr. 280/2023 privind accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum şi pentru persoane însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Cu toate că din titlu nu rezulta, aceasta se refera la accesul la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, inclusiv la spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private.

Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei. Această sancțiune este egală ca și cuantum cu încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, entităţile publice şi private au obligația ca:

În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică.

Textul integral al legii aici.

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker