JUSTITIA DIN ROMANIA IN GREVA

După data de 21 ianuarie 2020, mai multe instante de judecata din România au intrat in greva, greva care continua si in prezent. Motivul inițial a fost anuntatul proiect de lege privind taierea pensiilor de serviciu (speciale) ale magistratilor si grefierilor. Cele mai multe instante aflate in greva refuza și în prezent sa solutioneze cauze, iar procesele se amana.

S-a ajuns chiar ca la nivelul unor judecătorii, să se refuze inclusiv solutionarea cererilor de incuviintare a executării silite, cu toate că acestea trebuie soluționate în regim de urgență, în maxim 7 zile.  Fără a cunoaște numărul exact, apreciem că există mai multe mii de dosare cu cereri privind incuviintarea executarii silite care stagnează și nu sunt soluționate.

Agenții economici care sunt nevoiți să apeleze la executarea silită pentru recuperarea propriilor creanțe, sunt puși în așteptare. Se ajunge la un blocaj economic prelungit, dus din faza amiabilă în faza de judecată și acum din nou amânat în faza de executare silită.

Cea mai mare parte a litigiilor civile are ca obiect dispute asupra unor sume de bani, pe care subiecții activi trebuie să le primească, iar cei pasivi trebuie să le achite.

Instanțele din România, într-o mare măsură, au ales sa nu mai soluționeze în această perioadă, litigiile aflate pe rol, ori cererile care le sunt adresate, inclusiv cererile de încuviințare a executării silite, asteptând soluția Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului impotriva legii care taie pensiile speciale.

Proiectul de lege a fost adoptat în 28 ianuarie 2020 prin care au fost tăiate mai multe pensii de serviciu, printre care cele pentru: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

La data de 30 ianuarie 2020, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională legea care taie pensiile speciale. Avocatul Poporului Renate Weber a invocat motive procedurale, constituționale și de  încălcarea deciziilor anterioare ale CCR. Ne punem întrebarea dacă acțiunea doamnei Renate Weber a fost determinată și de faptul că domnia sa ar putea fi beneficiara unei astfel de indemnizatii.

Curtea Constituțională va lua în discuție pe 18 martie 2020 sesizările împotriva proiectului de lege care privește aborgarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu/speciale.

Până atunci e liber la grevă în domeniul justiției.

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker