PRIVILEGIILE MAGISTRATILOR DIN ROMANIA

În ședința din 11 decembrie 2019, Senatul României a adoptat Legea privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea in anul 2020.

Astfel:

Apelurile care trebuiau judecate în complet de 3 judecători, vor fi judecate ca și până în prezent, în complet de doar 2 judecători, pentru toate procesele civile și penale, pornite, adică înregistrate la prima instanță până la data de 31 decembrie 2020.

În legătură cU Institutul Național al Magistraturii, admiterea, formarea profesională inițială, examenul de absolvire, stagiul și examenul de capacitate se organizează și se desfășoară în anul 2020 potrivit prevederilor art. 1- 12 și 16 din O.U.G. nr. 7/2019.

 

Cea mai importantă modificare constă în prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor referitoare la pensionarea anticipată, a magistraților, judecători și procurori, chiar înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au o vechime minimă de 20 de ani.  Este vorba despre procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională.

Astfel, dacă aceștia au o vechime în funcție, cuprinsă între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii.

Intrarea în vigoare a acestor dispoziții este amânată până la data de 1 ianuarie 2021.

 

Privilegiul de o profundă inechitate socială, ridicol și sfidător de-a dreptul, se păstrează: judecătorii și procurorii pot beneficia, … de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Textul integral al Legii adoptate de Senat in 11.12.2019 este AICI.

Autor A.M.

 

 

 

 

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker