Decizia nr. 9/2017 ICCJ: Achitarea prejudiciului profita doar platitorului

ICCJ a lămurit o chestiune de drept ivită în interpretarea dispozițiilor art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005 (În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică o sancțiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar).

ICCJ a fost sesizată pentru a decide dacă art.10 alin. 1 din Legea nr.241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter real sau personal. Cu alte cuvinte, ICCJ trebuia să decidă dacă, în cauzele cu pluralitate de învinuiți/inculpați, în care un învinuit/inculpat achita prejudiciul, de reducerea pedepsei vor profita toți făptuitorii sau doar cel ce achita prejudiciul.

Prin Decizia nr. 9/2017 s-a statuat ca doar învinuitul/inculpatul ce achita prejudiciul va profita de reducerea pedepsei.

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker