Dispozitiile art. 480 alin. 3 din Noul Cod de Procedura Civila sunt constitutionale

Prin Decizia nr. 26/2016 din 20 ianuarie 2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 125 din 17 februarie 2016,

Curtea Constitutionala a respins o exceptie de neconstitutionalitate ce viza dispozitiile art. 480 alin. 3 din N.C.Pr.Civ.

ART. 480

Solutiile pe care le pronunta instanta de apel

(3) In cazul in care se constata ca, in mod gresit, prima instanta a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata, instanta de apel va anula hotararea atacata si va judeca procesul, evocand fondul. Cu toate acestea, instanta de apel va anula hotararea atacata si va trimite cauza spre rejudecare primei instante sau altei instante egale in grad cu aceasta din aceeasi circumscriptie, in cazul in care partile au solicitat in mod expres luarea acestei masuri prin cererea de apel ori prin intampinare; trimiterea spre rejudecare poate fi dispusa o singura data in cursul procesului. Dezlegarea data problemelor de drept de catre instanta de apel, precum si necesitatea administrarii unor probe sunt obligatorii pentru judecatorii fondului.

Curtea Constitutionala a retinut:

Legiuitorul da prioritate principiului celeritatii judecarii cauzelor fata de cel al dublului grad de jurisdictie, pe care, insa, nu il elimina in totalitate, ci lasa la aprecierea partilor din proces beneficiul acestuia, ca expresie a principiului disponibilitatii, principiu fundamental al procesului civil, potrivit caruia obiectul si limitele procesului sunt stabilite prin cererile si apararile partilor.

Instanta de apel anuleaza hotararea atacata si judeca procesul evocand fondul, ceea ce echivaleaza cu existenta unei singure cai de atac, nu se aduce atingere accesului liber la justitie, intrucat Constitutia nu contine nicio dispozitie referitoare la numarul gradelor de jurisdictie, iar partile isi pot apara drepturile si interesele in fata instantei de apel la fel cum ar fi putut sa o faca si in situatia in care cauza ar fi fost trimisa spre rejudecare primei instante. Mai mult, textul da posibilitatea partii care manifesta un interes sa solicite dispunerea trimiterii cauzei spre judecare primei instante, beneficiind in acest mod de un dublu grad de jurisdictie.

Textul integral poate fi citit aici.

TRANSILVANIA Recuperari Creante Cluj

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker