STATUL LUCREAZA CU FIRME IN INSOLVENTA

Mii de santiere cu lucrari publice deschise in tara de autoritatile centrale si cele locale, ori de unitati de stat, nu se pot finaliza deoarece antreprenorii au intrat in insolventa/faliment iar autoritatile contractante au ramas captive procedurii insolventei –care in mod firesc si declarat, apara debitorul aflat in insolventa.

In mod sistematic s-a pus in discutie ca autoritatile contractante sa se fereasca de atribuirea de lucrari societatilor aflate cu sabia deasupra capului.

Totusi, NU cunoastem ratiunea pentru care legiuitorul a introdus textul de mai jos in Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa:

Debitorul aflat in procedura insolventei nu poate fi impiedicat sa participe la licitatii publice pentru motivul deschiderii procedurii –art. 77 alin. (6).

Deoarece derularea contractelor cu societatile in insolventa se intinde pe perioade foarte mari de timp, ex. de 2-3 ori perioada autorizata pentru constructii ori avizata pentru implementare, prin introducerea noului text de lege, se va ajunge la situatia hilara ca statul sa lucreze preponderent cu societati aflate in insolventa. Absurd, nu?! Ca doar acestor societati li se creaza premise favorabile, prin introducerea de clauze speciale in legi, care le protejeaza. Paradox de Romania si legi facute la comanda?!

Care este interesul unor asemenea clauze?! Verificati dvs. societatile aflate in insolventa, castigatoare de licitatii publice dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 85/2014.

Citam din Jurnalul.ro

Autor: Agerpres16 Mai 2014 – 20:04

In Romania exista un fenomen generalizat al evaziunii fiscale in cazul firmelor care intra in insolventa, pentru a nu mai plati taxe si impozite la stat, ceea ce reprezinta o mare problema ce ar putea fi rezolvata odata cu intrarea in vigoare a noii legi a insolventei, a declarat vineri, la Suceava, premierul Victor Ponta.

E un fenomen de-a dreptul. Dupa cum stiti, am adoptat un nou cod al insolventei care indeparta acest pericol, dar pe considerente strict politice, intai presedintele Basescu, mai nou PNL, din pacate nu a intrat inca in vigoare. Dar sunt convins ca imediat dupa intrarea in vigoare a noii legislatii privind insolventa vom putea evita acest pericol, al firmelor care intra in insolventa pentru a nu plati taxe si impozite, si efectul asupra bugetului de stat, asupra competitivitatii si a unei competitii corecte in randul agentilor economici privati se va simti”, a spus Ponta.

“Avem foarte multe licitatii castigate de firme incapabile de a realiza proiectul, vin cu pretul cel mai mic pe care dupa aceea nu pot sa-l transforme in activitate, si de la proiecte nationale pana la proiecte de interes local ne confruntam cu aceasta problema”, a explicat prim-ministrul.

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker