Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in data de 22 iunie 2015 asupra recursului in interesul legii (RIL) cu privire la tipul de dobanda acordata in dosarele cu taxa de prima inmatriculare sau taxa pe poluare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in data de 22 iunie 2015 asupra recursului in interesul legii (RIL) cu privire la tipul de dobanda acordata in dosarele cu taxa de prima inmatriculare sau taxa pe poluare.

Va prezentam mai jos textul Deciziei nr. 14 din dosar 9/2015:

“Admite recursurile in interesul legii formulate de Avocatul Poporului si de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:

- in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, aprobata de Legea nr. 356/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, a dispozitiilor art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, aprobata de Legea nr. 43/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, a dispozitiilor art. 120 alin. (7) si art. 124 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dobanda care se acorda pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite prin hotarari judecatoresti, este dobanda fiscala prevazuta de dispozitiile art. 124 alin. (1) si alin. (2) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu dispozitiile cu art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ.

- in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 994 din Codul civil de la 1864, art. 1535 din Codul civil, art. 124 alin. (1) si art. 70 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, momentul de la care curge dobanda fiscala pentru sumele incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare, taxa pe poluare si taxa pentru emisii poluante, restituite in temeiul hotararilor judecatoresti, este reprezentat de data platii acestor taxe.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 iunie 2015.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”

Conform dispozitiilor art. 517 alin. (4) Cod procedura civila, dezlegarea data problemelor de drept judecate este oligatorie pentru instante de la data publicării deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei.

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker