Legea Insolventei persoanelor fizice a fost votata

Legea Insolventei persoanelor fizice a fost votata.

Declaratia deputatului initiator Ana Birchall imediat dupa votarea legii:

“Legea insolventei persoanelor fizice a fost votata miercuri, 20 mai, in plenul Camerei Deputatilor, for decizional, cu 309 voturi pentru, zero voturi impotriva si trei abtineri, dupa ce, marti, proiectul a primit raport favorabil de adoptare in Comisia juridica.
Ana Birchall a subliniat ca Legea insolventei persoanelor fizice este “echilibrata, intrucat nu favorizeaza nici debitorul, nici creditorul”, ci ofera un sprijin real tuturor romanilor de buna-credinta care s-au indatorat si care nu din vina lor au ajuns intr-un necaz financiar. “Legea insolventei persoanelor fizice care a fost votata astazi in Camera Deputatilor protejeaza romanii, debitori de buna-credinta, sufocati de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica in san ca vor fi executati silit sau ca vor ramane pe drumuri, pierzandu-si bunurile. Astazi, prin votul nostru, demonstram prin fapte ca ne pasa de cei aflati in necaz, oferindu-le o speranta si o sansa ca viitorul lor si al familiilor lor sa nu fie amanetat”, a declarat deputatul social-democrat.
omisia juridica a Camerei Deputatilor a inceput, in februarie, dezbaterea acestui proiect de lege, dar a fost oprita dupa ce reprezentantii FMI au trimis o scrisoare in care isi exprimau ingrijorarea in legatura cu implementarea prevederilor.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) apreciaza ca perioada de 60 de zile de la aprobarea legii pana la intrarea in vigoare a acesteia este prea scurta, solicitand un termen de 180 de zile cel putin (6 luni) pentru a se adapta infrastructura si pentru formarea profesionala a practicienilor in insolventa persoanelor fizice, mentioneaza agentiile de presa.

Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptat tacit de Senat in decembrie anul trecut. De asemenea, Executivul a avizat favorabil, in octombrie 2014, proiectul de act normativ initiat de deputatul Ana Birchall.

Proiectul de act normativ (in forma adoptata de Senat) ar urma sa se aplice persoanelor fizice care:

• au domiciliul permanent in Romania;
• bunurile sau sursa veniturilor se regasesc in Romania;
• nu actioneaza ca si persoane fizice autorizate la momentul solicitarii de declansare a procedurii de insolventa;
• nu au nicio datorie care rezulta din activitati comerciale desfasurate in nume propriu.

Conform dispozitiilor aprobate de senatori, solicitarea insolventei va trebui transmisa de catre debitor impreuna cu urmatoarele documente:

• un raport al bunurilor proprietatea sa si a veniturilor disponibile, incluzand date referitoare la veniturile preconizate a fi obtinute in urmatorii cinci ani si informatii cu privire la veniturile sale din ultimii trei ani, precum si o situatie a datoriilor sale si detalii privind creditorii aferenti. Raportul va include, totodata, o declaratie conform careia continutul acestuia este corect si complet;
• lista a bunurilor mobile si imobile cu o valoare individuala care depaseste suma de 1.000 lei, care au fost instrainate de catre debitor in decursul ultimilor patru ani;

• declaratie pe propria raspundere in care sa explice motivele pentru care se afla in incapacitate de a-si achita datoriile la termenul scadent;
• propunere de plan pentru rambursarea datoriilor care poate contine orice termeni de natura sa conduca la o indestulare cat mai adecvata a creantelor, luand in considerare creantele creditorilor, precum si bunurile, veniturile si circumstantele familiale ale debitorului. Planul va contine o

  • explicatie cu privire la modalitatea si la masura in care garantiile sau alte drepturi ale creditorilor asupra bunurilor debitorului vor fi afectate de catre acesta.
  • In plus, la solicitarea debitorului, creditorii ar putea fi obligati sa puna la dispozitia acestuia, pe propria cheltuiala, o declaratie scrisa privind creantele pe care le detin asupra lui, spre a-l ajuta in elaborarea raportului privind bunurile si veniturile sale, se precizeaza in proiectul de act normativ. In special, creditorii vor mentiona cuantumul creantelor cu defalcarea acestora in principal, dobanda si alte costuri aferente.

Sursa: www.hotnews.ro

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker