File cec si bilete la ordin in alb

TRANSILVANIA RECUPERARI CREANTE - atrage atentia asupra unei situatii care incepe sa capete dimensiunile unui fenomen national – emiterea de file cec si bilete la ordin in alb.

Filele de cec si biletele la ordin sunt tot mai des solicitate de cei care vand marfuri ori presteaza servicii cu plata la termen. Astfel, un beneficiar de marfuri si servicii care nu dispune de banii necesari apeleaza la un credit comercial de la un furnizor care isi permite financiar sa dea marfa ori sa presteze servicii asteptand o perioada sa i se faca plata. Numai ca acel comerciant in schimbul creditului in timp si bani pe care il acorda, solicita celui imprumutat, adica beneficiarului sa-i emita bilete la ordin si/sau file cec. Ajunsa obligatia la scadenta, si neachitata fiind, furnizorul dispune de biletele la ordin ori filele cec dupa bunul plac. Completeaza biletul la ordin sau fila cec cu o suma mai mare decat obligatia de plata, adaugand la pretul merfurilor ori al serviciilor penalitati indestulatoare. Astfel, exista situatii in care pentru neplata la termen se percep penalitati de 1% pe zi de intarziere. La neplata unei sume de 10.000 lei intr-o perioada de 90 de zile se aduna penalitati de aproape alti 10.000 de lei, astfel ca dupa 3 luni, cel care nu si-a achitat obligatiile se trezeste ca-i ajunge in banca la decontare un bilet la ordin sau o fila cec care are inscrisa suma dublata, de 20.000 de lei fata de 10.000 de lei cat datoreaza.

O situatie si mai grava este cea a contractelor de furnizare marfuri/servicii pentru o perioada mai indelungata, sa spunem de 2-3 ani, in care beneficiarul si-a achitat obligatiile de plata dar cu mici intarzieri de cateva zile. Va imaginati astfel ca la un sold permanent lunar de achitat de aproximativ 20.000 de lei, achitat cu intarzieri se poate ajunge la penalitati de 80.000 de lei? Exista astfel de cazuri. Atunci cand un beneficiar, dupa o colaborare de mai multi ani, se decide sa isi schimbe furnizorul cu un altul, uita ca are la primul furnizor bilete la ordin ori file cec. Acesta, din razbunare ori pur si simplu pentru a-si face rost de lichiditati ia fiecare factura si stabileste numarul de zile de intarziere la plata si calculeaza penalitatile zilnice. La o colaborare de 3 ani, cu un sold mediu de 20.000 de lei, cu o intarziere de 10-15 zile si cu o penalitate de 1% pe zi se ajunge la sume fabuloase. Si astfel furnizorul simtit parasit, completeaza suma uriasa pe instrument si-l depune la decontare.

Ceea ce mai poate face emitentul este sa se adreseze justitiei. Dar acest lucru dureaza si creaza alte costuri.

Sfatul nostru: nu emiteti bilete la ordin si file cec in alb. Adica aveti grija sa completati pe ele data emiterii, scadenta si mai ales suma de plata. Daca furnizorul nu accepta, stabiliti modalitati clare de completare pentru beneficiar.

TRANSILVANIA Recuperari Creante

Lasa un comentariu

*

Google PageRank Checker